TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, asgari ücrete yapılan zammın açlık sınırının altında olmasına rağmen çalışan kesimin bir nebze de olsa nefes alabileceğini, aynı hassasiyetin emekliler için gösterilmediğini, emekli maaşlarının enflasyona yenik düştüğünü vurguladı.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, emeklilerin hak arama mücadelesini her platformda kararlılıkla sürdürdüklerini vurgularken, enflasyonun çift haneli rakamlara dayanmasıyla, emekli maaşlarının açlık sınırının çok çok altına gerilediğini ifade etti. Ocak ayından itibaren geçerli olan asgari ücret zammının açlık sınırının altında olmasına rağmen çalışan kesimin bir nebze de olsa nefes alabileceğini, aynı hassasiyetin emekliler için gösterilmediğinden yakınan Pars, “Enflasyon tahmininde bulunan bütün kurum ve kuruluşların tahminlerinin misliyle aşan bir rakam ortaya koyan TUİK’in  hesaplamalarında temel alınan 414 madeden oluşan enflasyon sepeti, emeklilerin harcamalarını gerçekçi olarak temsil etmediğinden, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılan zamlar yetersiz kalmıştır. Emeklinin çarşı-pazarda yaşadığı gerçeği yansıtmayan tüfe hesaplamasının yeniden değerlendirmeye muhtaç bir hal almıştır. 2019 yılı ilk altı ay enflasyon yüzde 5,01 olmuştur. Gerçek enflasyon ise, bu oranın çok üzerindedir. Türkiye’de 12,5 milyon, Bursa’da ise 550 bini geçen emeklimizin enflasyon altında ezilen maaşları hükümeti harekete geçirmeye yetmiyor. Emekliler ay sonunu zor getiriyor. Bakın, Mayıs 2019 verileriyle 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için gereken gıda harcama tutarı, Türk-İş’e göre,  ikibin  124  TL, Memur-Sen’e göre 2 bin 391TL, Kamu-Sen’e göre 2 bin 463 TL. Bunun içine giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık gibi benzeri zorunlu ihtiyaçlarda girince tutar 6 bin TL’nin üzerine çıkıyor. Yani emeklimizin yüzde 85’i bırakın yoksulluğu açlıkla mücadele ediyor” dedi. 2002 yılında ortalama emekli aylığı 216 tl iken asgari ücret 163 tl idi.2019 yılı Ocak ayında ortalama emekli maaşı 1560 tl, asgari ücret  2020 tl oldu. Aramızda fark 500 tl arttı.  2000 öncesi dönemde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 96. Maddesine göre asgari emekli aylığı gösterge ve katsayı sistemine göre % 70 aylık bağlama oranı üzerinden hesaplanmaktaydı.2000 sonrası dönemde sigorta mevzuatında yapılan değişiklik sonucunda asgari aylık bağlama oranı % 35 ‘e düşürüldüğünden, asgari emekli aylığında yarı yarıya kayıp yaşanmıştır. Bu çarpık ve adil olmayan emekli aylıklarındaki eşitsizliklerin düzeltilmesi gerekiyor.

Emekliye 6  ayda bir yapılan zammın doğru bir sistem olmadığını  tüfe sepetinin emeklilere güven vermediğini dikkati çeken Pars,şunları söyledi:

“Biz SKK ve  Bağ – Kur  emeklilerine 6 ayda bir yapılan enflasyon zamlarını doğru bulmuyoruz. Bu sistem emekliyi koruyan bir düzenleme değil. Bir defa enflasyonun hesaplanma biçiminde hata var. Don lastiği ve toka ile  hesaplanan enflasyonun emekliye ne faydası olabilir? Biz markette bir sepeti kaç liraya doldurduğumuza bakarız. Yaşam alanına girmeyen malzemeyle hesaplanan enflasyona ve onun üzerinden yapılan zamlara karşıyız. Emekliler bir an önce enflasyon paketinden çıkartılmalıdır. Bütün emeklilere Kamu Sözleşmesi’nde yer alan zam artışları yansıtılmalıdır ve emeklilere sendikal hakkı verilmelidir. Emekliye ödenen bayram ikramiyesinin asgari ücrete çıkarılmasını ek ödemelerin yetersiz kaldığını,  yüzde  4 –  5 olan oranların yüzde  8 ‘ e  9 ‘a çıkarılmasını, katkı paylarının kaldırılmasını ve emeklilere büyümeden pay verilmesini vurguladı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve parlamentodaki bulunan milletvekillerimizden bir an önce emeklilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz. Herkes bir gün emekli olacak.” diye konuştu.