Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında, Marmara Denizi’ne ulaşan yayılı kirliliğin önlenmesine yönelik Bursa Karacabey Çapraz Çayı üzerinde ‘Yüzer Bitki Adaları’nın oluşturulması planlanıyor. Bu proje kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) arasında işbirliği protokolü gerçekleştirdi.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan üniversite, bakanlık ve sanayi işbirliğiyle böyle bir çalışmaya başladıklarını açıkladı. Turan, “Marmara Denizi’nde 2021 yılında yaşanan müsilaj felaketi sonrasında tüm kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlar, akademi bir araya gelinip eylem planı hazırlanmış. Müsilajın temel sebebinin hepimizin de bildiği gibi evsel atık su arıtma tesislerinden arıtılmadan denize verilmesinden dolayı olduğunu biliyoruz. Azot ve fosfor giderimi yapılmadığında ve iklim değişikliği etkisi altında müsilajın tekrarlanması kaçınılmaz ve son dönemde de müsilajın emarelerini Marmara Denizi’nde görüyoruz. Bu çerçevede kıyıya yakın 7 tane ilimizdeki evsel arıtma atık su tesislerinin ileri düzeye dönüşmesi alakalı eylemleri takip ediyoruz. Aynı zamanda sanayi tesisi veya tarımsal kaynaklı kirlilikleri azaltmakla alakalı tedbirlerimizi takip ediyoruz.  Bakanlık olarak hem denetim görevimizi yürütüyoruz hem de bu çalışmaya karşı akademiyle, sanayicilerle, üniversiteyle işbirliği yürütüyoruz” dedi.

 

“ÖNCÜ PROJEYE İMZA ATTIK”

DOSAB sağlık, eğitim başta olmak üzere sosyal sorumluluk projesi yatırımlarıyla toplumu refah seviyesini yükseltmeye önemli katkılar bulunmakta olduğunun altını çizen DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski, çalışmalara devam edeceklerini açıkladı. Eski, “Çevre, şehircilik ve iklim bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı 2021 yılından beri gerçekleştirilen çalışmanın yaygınlaştırılmasında paydaş olma kararı olmaktan da bu konuda gurur duyduğumuzu söyleyebilirim. DOSAB’ta gerek bölge müdürlüğü olarak gerekse sanayiciler anlamında bizler bugüne kadar OSB uygulamaları anlamında bizler birçok öncü projeye imza attık” şeklinde konuştu.

 

“PROJELER GELİŞTİRİLECEK”

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu işbirliğini güçlendirecek projelerin geliştirilmeye devam edeceğini belirterek, “Projede Marmara Denizi’ndeki kirliliğin kontrol altına alınmasına yönelik bir amaç vardır. 2021 yılında Ayşegül Akpınar hocamız önceliğinde bir TUBİTAK projesinin olumlu sonuçlanması ve projenin gerçekleşmesi kapsamında yapılacak. Burada ağırlıklı olarak protokol çerçevesinde taraflar bilimsel araştırmalar ve eğitim faaliyetleri, üniversite işbirliğini güçlendirecek projeler geliştirecektir” dedi.