Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) 2022 – 2023 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi. BTÜ’nün yeni mezun öğrencilerini uğurladığı mezuniyet töreni Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Yıldırım İlçe Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, öğrenciler, aileleri,  akademik ve idari personelin katılımlarıyla BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesinde gerçekleşti.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Töreninin açılış konuşmasının Rektör Çağlar yaptı.

Rektör Çağlar bu yıl itibari ile BTÜ’nün 8’inci mezunlarını verdiklerini söyledi.

Bu yıl mezun sayısının bin 200 olduğunu ve her bir mezun ile ayrı ayrı kıvanç duyduklarını dile getiren BTÜ Rektörü Çağlar, “Bir üniversitenin sunduğu eğitim kalitesinin niteliğini ne kadar eski olduğu değil, oluşturduğu eğitim modelinin güncel ve sahip olduğu eğitim öğretim materyallerinin kalitesine, uyguladığı sistemin niteliğine ve öğrenci akademisyen ilişkisinin oluşturduğu sinerjiye bağlıdır. BTÜ, kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği çalışmalarla iyi bir üniversitenin sahibi olduğu bu özellikleri edinmiştir. BTÜ’nün bilgiyi en doğru şekilde öğrenciye aktarması ve bir bilgi ekosistemini oluşturmuş olması diğer üniversitelerden farklı kılan tarafımız.” şeklinde konuştu.

 

Üniversite ve sanayi işbirliğini önemsediklerini de vurgulayan Çağlar, sanayi ile ortak çok sayıda projeyi yürüttüklerinin altını çizdi. Rektör Çağlar, “Genç bir üniversite olarak BTÜ, devlet üniversiteleri arasında AR-GE’ye bütçesinden en çok pay ayıran ikinci üniversite, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca uygulanan TÜBİTAK-2244 Sanayi Doktora Programına kabul gören pek çok projesi ile Türkiye birinciliğini elde eden üniversite oldu. Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile iyi bir ekip olarak ve değerli öğrencilerimize kısa zamanda dünya da ve ülkemizde sayılı üniversitelerin arasına girmeyi başardık.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin her alandaki millileşme ve yerlileşme hedeflerine dikkat çeken Çağlar, bu hedeflere ulaşmak için Üniversite – sanayi işbirliğin önemli olduğunu söyledi. Üniversite ekosistemindeki akademisyenlerin sanayi ile entegrasyonun millileşme ve yerlileşmenin anahtarı olduğunu vurguladı. Rektör Çağlar, Akademisyenlerin proje ve çalışmalarıyla firmalarda daha fazla yer almasının ülke ekonomisine ve gelişimine büyük katkı vereceğini aktardı. Bunun doğal sonucunda da daha çok öğrencinin istihdamının sağlanacağını belirtti.

Üniversite olarak İşletmedeki Mesleki Eğitim Programı (İMEP) ile üniversiteye özgü bir model uyguladıklarını kaydeden Çağlar, öğrencilerin bu programın avantajlarını mezuniyet sonrasında daha net anlayacaklarının altını çizdi.

Rektör Çağlar  “İşletmedeki Mesleki Eğitim Programı kapsamında yer aldıkları işletmelerde uygulama şansı yakalarken, daha mezun olmadan sektöre yönelik tecrübe de edinmekteler. Hem BTÜ’nün sınıf ve laboratuvarlarında hem de firmalarda aldıkları uygulamalı eğitimler öğrencilerimizin kazanımları olacaktır. Öğrencilerimiz bu deneyimleri ile iş dünyasında öne çıkıyor. Mezunlarımızın %70’inden fazlası ilk 6 ayda istihdam ediliyor. Hatta birçok öğrencimiz henüz mezun olmadan iş teklifleri alıyor. Özetle diyoruz ki; Siz değerli öğrencilerimiz, diğer üniversite mezunlarına göre hayata ‘bir adım önde’ başlıyorsunuz. Tabii ki bu model iş dünyası ile üniversitemizin iş birliğinin bir sonucu. Şu anda aramızda bulunan iş dünyasının kıymetli yöneticilerine verdikleri destekler için çok teşekkür ediyorum” dedi.

EĞİTİM BİTMEYEN BİR SÜREÇ 

BTÜ Rektörü Çağlar’ın ‘2022 – 2023 Akademik Yılı Mezuniyet Törenin’de davetlilere hitap ettiği konuşmasının son bölümünü mezun olan öğrencilere ayırdı. Bu bölümde Çağlar, mezun olmak ile eğitim sürecinin sona ermediği belirterek, her zaman kendilerini geliştirmelerini ve öğrenmeye devam etmelerini tavsiye etti.

Rektör Çağlar, “Sizlerin hayata hazırlanmasında elbette ki akademisyenlerimiz ve idari personelimiz çok önemli rol oynuyor. Tüm personelimize sizlerin yetişmesine verdikleri katkılardan dolayı hepinizin huzurunda şükranlarımı sunuyorum. Tabii ki fedakârca evlatlarının her zaman yanında olan maddi ve manevi desteğini esirgemeyen, mezunlarımızın çok kıymetli ailelerine huzurlarınızda teşekkür ediyor, tüm kalbimle kutluyorum. Çocuklarınızın daha nice mutlu günlerini görmenizi Allah’tan niyaz ediyorum.” dedi.

Mezunlara her zaman kendilerini geliştirmelerini ve öğrenmeye devam etmelerini tavsiye eden Çağlar, tüm kadrosuyla Bursa Teknik Üniversitesi ailesi olarak her zaman öğrenci ve mezunlarının yanında olacaklarını kaydederek sözlerini sona erdirdi.

AKTAŞ: YENİLİKÇİ BİR ÜNİVERSİTEDEN MEZUN OLDUNUZ  

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Buradan sevgilerimi iletmek istiyorum. Ben 19 yıldır belediye başkanıyım. Böyle mezuniyet törenlerine çok katıldım. Bir kere çok mutlu olduğunuzu çok heyecanlı olduğunuzu tahmin ediyorum. Türkiye’de üniversite sayısı çok azdı, bugün şükürler olsun 209 tane üniversite ve  yüzlerce fakülte binlerce milyonlarca üniversite mezunu var. Aslında bu bir zenginliktir. Değerli kardeşlerim bunları asla moralinizi bozmak için söylemiyorum.

Kesinlikle üniversite mezunu olunmasının şart olduğunu düşünenlerden biriyim. Bir kere artık hayata özgüvenle bakacaksınız.  Zor, sıkıntılı ama gerçekten gelişime çok açık bir ülkede yaşıyoruz ve sizler Bursa gibi bir şehirde Türkiye’nin 4 büyük ili, bir sanayi şehrinden ve böyle genç, yenilikçi bir üniversitede okuduğunuz ve mezun oldunuz.

Bu sıkıntıların aşılabilmesi adına da lütfen ama lütfen büyük bir gayreti ortaya koymanız gerektiğini unutmayın. Burada hatıralarınız oldu, hocalarla tartışmalarınız oldu, ev arkadaşlarına belki okul arkadaşlarınızla kavgalarınız oldu.

Ama ben kendime bakıyorum. Ben 1993 mezunuyum. Aranan tam 30 sene geçmiş. Hepsi bitiyor kardeşlerim. O yüzden de bu aldığınız güçle kendinize güvenerek, ailenize güvenerek, şehrinize güvenerek ülkemize güvenerek lütfen geleceğe daha iyi bakmak zorundasınız ve kendinizi yetiştirmek için üzerine hep bir şeyler koymak zorundasınız. Hepinizin gözlerinizden öpüyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

YILMAZ: ÜLKEMİZİN GELİŞİMİNE ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAKSINIZ  

 

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz; “Hocalarımız, değerli velilerimiz, annelerimiz babalarımız ve bugün mezun olan kıymetli kardeşlerim sizleri öncelikle saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bursa Teknik Üniversitesi 2023 mezuniyet töreni hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum. Bölgemizin, ülkemizin ve dünyanın gelişimine inşallah önemli katkılar sunacaksınız. Ben bir kez daha Allah yolunuzu bahtınızı açık eylesin diyerek hepinizi Allah’a emanet ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Dereceye giren öğrencilere plaket takdimi ve kütük çakma ile devam eden tören, kep atma ile sona erdi.

 

BTÜ mezunlarının hatıra fotoğrafı çektirirken açtıkları pankartlar dikkat çekti.

En anlamlı mesaj ise 6 Şubat depremlerine vurgu yapan pankart oldu.