Bursa protokolü, ekonomi ve iş dünyasının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile basın mensuplarının katıldığı ödül töreninde 13 başarı, 17 mansiyon ödülü verdi.

BGC Başarı Ödülleri Yarışması’nda başarı ve mansiyon ödülü alan medya mensuplarına plaketleri CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmat Bayhan, İletişim Başkanlığı Bursa İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erol Kılıç ve CHP Bursa İl Başkanı Turgut Özkan tarafından verildi.

Celil İnce’nin sunumunu yaptığı törenin açılış konuşmasını yapan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı,  yarışma jürisinin titiz bir çalışma göstererek aday olan 164 eseri tek tek incelediğini ve titiz bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi.

Konuşmasında basının sorunlarına ve çözüm önerilerine yer veren Nuri Kolaylı, “Sektörümüzde yaşadığımız en önemli sorunumuz, halen bir Basın Meslek Yasası’nın olmayışıdır” ” dedi. Kolaylı konuşmasında şunları söyledi;

“Ekonomik, siyasi ve teknolojik gelişmelerden yakından etkilenen medya sektörü, ülkemizde son çeyrek asırda önemli bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiş, ancak zaman içinde değişimlere paralel olarak yaşanan sorunların çözümlenmesi bir yana, birbiri üzerine eklenmesiyle günümüzde adeta kaderine terk edilmiştir.

Sektörde yaşanan sorunlar önem sırasına alınamayacak kadar büyük, karmaşık ve birbirini etkileyen niteliktedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, gazetecilerin yıpranma hakkı,  teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıyadır.

Yaşanan tüm bu sorunlara, 2022 yılında TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe giren “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”daki basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler nedeniyle yeni eklemeler olmasından endişe edilmektedir.

Bu nedenle sektörümüzde yaşanan sorunların hem ayrı ayrı, hem de bir bütün halinde ele alınarak çözüm önerileri üretilmeli, zaman geçirilmeden de uygulanmalıdır.

Bu konuda en büyük beklentimiz de; Basın Meslek Yasası’nın bir an önce ülkemize kazandırılmasıdır.”

 

Konuşmasında Basın Meslek Yasası’nın medya ve toplum açısından önemine özellikle vurgu yapan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi;

“Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Oysa gazetecilik/habercilik, özel eğitim gerektiren bir meslektir. Buna karşın mesleğe girişte gazetecilik alanında eğitim görmüş olma şartı bulunmamaktadır. Gazetecilik yapmak isteyen bir kimse, eğitim seviyesi ne olursa olsun işe girebilmekte, meslekte rahatlıkla yükselebilmektedir.

Bu durum, basın mesleğini her türlü istismara açık hale getirmektedir. Daha da üzücüsü habercilik, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. İşin acısı; bu tür insanları basın mesleğinden uzaklaştıracak herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

Önerimiz; siyasetçilerden, hukukçulardan, bürokratlardan, akademisyenlerden, sendikalardan, medya kuruluşlarından ve basın meslek örgütlerinden temsilcilerin bir araya gelmesi, ortak akıl oluşturulmasını amaçlayan toplantılarda konuları bütün detaylarıyla ele alması, çözüm önerileri üretilmesi ve bu önerilerin gerekli yasal düzenlemelerle Türkiye’ye kazandırılmasıdır.”

BGC Başarı Ödülleri Yarışması Ödül törenindeki konuşmasında 24 Temmuz Basın Dayanışma Gününe ilişkin bilgi de veren Nuri Kolaylı, “Türk basınında sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak ardından yapılan yasal düzenleme ve baskılarla hemen hemen her dönem yeniden gündeme gelmiştir. Günümüzde yaşanan uygulamalara bakıldığında, sansürün kalkmadığını, etkisini arttırarak devam ettirdiğini görmekteyiz.  Sansür günümüzde bazen ‘haber yasaklama’, bazen de gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla devam etmektedir. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır. Bu nedenle bu yıl da 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, dayanışma günü olarak görüyor, bu anlamda kutluyoruz.” dedi.

Törenin ardından BGC Nilüfer Sahnesi fuaye alanında organize edilen kokteylde medya mensupları bir araya geldi.

Ödül alan medya mensupları, çalıştıkları medya kurumları ve eserleri şöyle;

GENEL HABER

BAŞARI ÖDÜLÜ:  Hatice Dal – Bursa Defteri – Pandeminin yükünü onlar taşıdı

MANSİYON: Gökçe Çalışci – A Gazete           – HeyeCamlı hayatlar

MANSİYON: Sercan Güler- Bursa Haberdar Gazetesi- Toplumun bilinmeyen yarası

 

EKONOMİ HABER

BAŞARI ÖDÜLÜ: Göksel Başaran – Ekohaber Gazetesi – Sanayiciyi enerji çarpıyor

MANSİYON: Elif Didem Danacıoğlu – BursadaBugün – Sanayici isyanda: Üretim aksayacak

MANSİYON: Serhat Tezcan – Hürriyet Bursa – Kadınlar birlikten kuvvet doğurdu

 

FOTOĞRAF

BAŞARI ÖDÜLÜ: Samet Doğru – İhlas Haber Ajansı – Kartopu savaşı

MANSİYON: Sergen Sezgin – Anadolu Ajansı – The Guardian – Eğitimde hayvan şefkati

 

SPOR FOTOĞRAFI

BAŞARI ÖDÜLÜ: Sergen Sezgin – Anadolu Ajansı – Leo’nun rafting tutkusu

MANSİYON: Emre Kurtbay – Olay Gazetesi – Bu tablo Bursa’ya yakışmıyor

 

KÖŞE YAZISI

BAŞARI ÖDÜLÜ: Lale Akasoy – Nöbetçi Gazete – Kamunun araçları çarşıda, pazarda, okulda!

MANSİYON: Sercan Selçuk – Bursa Haber Gazetesi – Bize hiçbir gün bayram değil

MANSİYON: Süleyman Turunç – Bursa Hayat Gazetesi – Aramızda binlerce pimi çekilmiş bomba yaşıyor

 

SPOR KÖŞE YAZISI

BAŞARI ÖDÜLÜ: Aral Tolgay Ataokay – En Bursa – Bursaspor’un gerçek doğruları

MANSİYON: Engin Aksöz – BursadaBugün – 2022’de yüzümüzü güldürenler

 

RÖPORTAJ – ARAŞTIRMA İNCELEME

BAŞARI ÖDÜLÜ: Derya Demir Pınar – Olay Gazetesi – Büyüyen Bursa’nın büyük sorunu: Su

MANSİYON: Gökçe Çalışci – Elif Aslan – A Gazete – Geleceğin tohumları atılıyor

 

GAZETE GENEL MİZANPAJ

BAŞARI ÖDÜLÜ: Yasemin Özkerem – Kent Gazetesi – 10 Kasım 2022 tarihli 1. sayfa mizanpajı

MANSİYON: Uğur Dinar – Bursa Hakimiyet Gazetesi – 16 Ekim 2022 tarihli 1. sayfa mizanpajı

 

GAZETE SPOR MİZANPAJ

BAŞARI ÖDÜLÜ: Onur Genç – Bursa Hâkimiyet Gazetesi – Kupa bizim

MANSİYON: Mine Cansu Mazı – A Gazete – Şah mat

 

TELEVİZYON HABER

BAŞARI ÖDÜLÜ: Ahmet Burak Öztürk – İhlas Haber Ajansı – Hepsi alkollü çıktı

MANSİYON: Haber: Ayşe Nur Büyükhan – Kurgu: Yeliz Apaydın Demircan – Line TV – Beton mikserleri düğün konvoyunda

MANSİYON: Mehmet Buldu – İhlas Haber Ajansı – Kiracıya ev sahibi zulmü

 

TELEVİZYON SPOR HABERİ

BAŞARI ÖDÜLÜ: Sercan Yavuz – Emre Kurtbay – Olay Medya – Bursa’nın tarihine geçen isim

 

TELEVİZYON GÖRÜNTÜ

BAŞARI ÖDÜLÜ: Salih Bilal Aslan – İhlas Haber Ajansı – İşe paraşütle giden adam

MANSİYON: Ahmet Berke Erdal – İhlas Haber Ajansı – Hayat kurtarmak için zamanla yarış

 

TELEVİZYON PROGRAM

BAŞARI ÖDÜLÜ: Dilek İlhan – Line TV – Özgürlük yolu

MANSİYON: İrem Özyılmaz – AS TV – Sönmez Medya buluşmaları

MANSİYON: Melis Evcimen – Olay Medya – Bursa’daki bu okuldan meslek fışkırıyor