Bursa Hakimiyet gazetesi yazarı Namık Göz alternatif tıptaki 5 milyar dolarlık pazar umudunu yazmış. İşte o yazı:

Doğanın sunduğu şifa ve lezzet kaynağı tıbbi ve aromatik bitkiler, insanoğlunun binlerce yıllık deneyimleri sonucu günümüze ulaştı.
Hastalıkların tedavisinde modern tıbbın geliştirdiği ilaçların yanı sıra doğal ürünlerin kullanımı da artık hekimler tarafından tavsiye edilir hale geldi. Bunların ötesinde sağlığını korumak, yaşlılığı geciktirmek, zinde kalabilmek gibi konular başta olmak üzere insanların mucizenin doğada olduğu algısıyla tıbbi ve aromatik bitkilere yönelmeye ilgisi her geçen gün artıyor.

Bugün televizyon kanallarının en çok izlenen programları, internet sitelerinin en çok ziyaret edilen ve gazetelerin merakla okunan sayfaları tıbbi ve aromatik bitkilerin nelere iyi geldiğiyle ilgili bölümler. Tedavinin yanı sıra yemeklere ayrı bir lezzet katan aromatik bitkilere ilgi artınca dünyadaki pazar genişliği 115 milyar dolara ulaştı. Dört mevsimin yaşandığı, her bölgesinde ayrı bir coğrafi yapının bulunduğu Türkiye, dünyanın en zengin endemik bitkilerine sahip. Ayrıca doğal bitkilerin tedavi amacıyla kullanıldığı en eski uygarlıklar da bizim topraklarımızda yaşamış.
Bu zenginliğe rağmen Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili üretilmesi, satış ve kontrolünün her biri ayrı bir bakanlık veya kuruluşun sorumluluğunda. Bu çoklu yapı hem üretimi hem de ihracatı olumsuz yönde etkilerken, pazar denetimi ise gereğince yapılmıyor.
TBMM’de geçen mayıs ayında, ‘Tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunmasında, bunların üretiminde ve pazarlanmasında karşılaşılan sorunlar ile alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla’ araştırma komisyonu kuruldu. Antalya Milletvekili İbrahim Aydın başkanlığındaki komisyonda gıda mühendisi olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen ve eczacı olan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da yer alıyor.
Komisyon kurulduğu günden beri TBMM’de 11 oturum gerçekleştirerek, akademisyenlerden bakanlık bürokratlarına, üreticilerden ticaretini yapan şirket temsilcilerine kadar 70 kişi dinledi. Marmara, Orta Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine düzenlenen gezilerde ise yerinde inceleme yapıldı.

HATAY’IN DEFNESİ, URFA’NIN İSOTU

Aralarında Refik Özen’in de bulunduğu komisyonun 7 üyesi geçen hafta sonu Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa’yı ziyaret ederek, bu illerde üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda inceleme yaptı. Gidilen illerde valiliklerde düzenlenen kamu görevlileri ve sektör temsilcilerinin de bulunduğu toplantıların ardından Hatay’da defne, Şanlıurfa’da isot, Kilis’in meyan kökü, Halfeti’nin karagülü, Gaziantep’te nar ekşisi gibi ürünlerin işlendiği tesisleri de gezdi.

Şanlıurfa’nın acı lezzeti isotu bilmeyen yok. Ancak Hatay’ın ürünle aynı adı taşıyan Defne ilçesi ise bu ürünün Türkiye’de yetiştirildiği en önemli merkezlerden biri.
Çok yararlı geçtiğini söylediği geziyi değerlendiren Refik Özen, Türkiye’nin 115 milyar dolarlık bu pazardan yılda ancak 500-600 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine işaret etti. Özen’e göre, 2023 için belirlenen 5 milyar dolarlık ihracat hedefi için tıbbi ve aromatik bitki üretimini koordine edecek bir mekanizmaya ihtiyaç var. Komisyonun görev süresi 20 Kasım’da sona eriyor. Görüşmeler ve geziler sonucu hazırlanacak rapor, kamuoyuna açıklanacak ve bu mekanizmanın kurulması için bakanlıklar, akademisyenler ve sektör temsilcilerinden oluşan üst kurul gibi bir yapının kurulması önerisi de getirilecek.

yazının tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz http://www.bursahakimiyet.com.tr/yazarlar/namik-goz-76/hedef-115-milyar-dolarlik-sifa-pazarindan-5-milyarlik-pay-almak-15297.html