Türkiye, 5 yıl boyunca görev alacak yerel yöneticilerini seçti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 6 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevini ve seçim sürecini değerlendirmek üzere basın toplantısı gerçekleştirdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Hür iradesiyle sandığa giden tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Demokrasinin gereği olarak görevlerini yerine getirdikleri için her birine teşekkürler. Çünkü 505 bin 652 kişi sandığa gelmemiş. Bir önceki seçime göre 210 binden fazla sandığa gelmeyen kişi var. 2019 senesinde yapılan seçimlerde 58 binden fazla geçersiz oy vardı” diyerek vatandaşların sandığa gitmeyerek tepkisini gösterdiğini dile getirdi.

 



AKTAŞ’TAN MAAŞ AÇIKLAMASI: DÜN İTİBARIYLA HEPSİ YATTI

Aktaş, “Üzüldüğüm bazı durumlarda oldu. Benim görevim yarın akşamdan itibaren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görev değil. Ben artık kendi işime odaklanacağım. Artık görevde olanların sorumluluk altında konuşması gerekiyor. Hangi devirde yaşıyoruz? TIR’arla evrak götürülsün… Böyle bir olay yok. Şunu gördük. Nöbetçiler beklemek için konmuş. Biz yaptık birileri de yapar mı mantığıyla bakıyorlar. Bütün şirketlerin maaşı dün itibariyle zaten yollandı. Maaşları yatırıldı. Buski ve Büyükşehir zaten kendisi bir kurum. 2 binden fazla personelimiz var. Maaşları ayın 7-8’inde ödeniyor. Memurlarda Bakanlık kararnamesi çıkması bekleniyor. Maaş ödeme günü 15’ine geldiği için bununla alakalı kararname çıkması gerekiyor fakat buna rağmen maaşları hazır. Siz daha göreve gelmediniz. Sorumluluk sahibi insanların bunları söylememesi gerekiyor. Biz kimseye despotluk yapmadık. Biz işçinin alın teri kurumadan hakkını her zaman verdik. Şehri gülümsetmeye çalışan insanın, şehrin eminliğini yapacak kişinin böyle algılarla vatandaşı yönlendirmekten ziyade, mevcut belediye başkanını zan altında bırakacak söylemlerle, çarpıtmaması gerekiyor. Müthiş derecede rahatım. 2 gündür de çok iyi bir uyku uyuyorum” şeklinde konuştu.

‘BİRAZ DİNLENMEYE İHTİYACIM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM’

Başkan Aktaş, “Seçimle alakalı açıklamak istediğim bazı konular var. Mazeret üretmek için söylemeyeceğim. Hepiniz yorumladınız. Rakamlara baktınız. 2019 seçimlerinde 2 milyonu aşkın seçmen varken 300 bin seçmen sandığa gelmemiş. 2 milyon 388 bini aşkın seçmen varmış. Oy kullanmayan 500 bini aşkın seçmen var. Seçmen sayısı yüzde 9.7 artmış. CHP daha fazla bir oy almamış. AK Parti’ye baktığımızda 890 bini aşkın oyu varken 690 binlik rakamlara düşmüş. 90 binin içinden YRP çıkmış. 12.2 oy alan İYİ Parti 2.2’ye düşmüş. CHP Genel Başkanı mega projelerinin Alinur Aktaş’ı göndermek olduğunu ifade etmişti. Evet, artık Alinur Aktaş Başkan değil. Görevi Mustafa Bozbey devralacak. Sandığa gitmeme oranın da anormal derecede arttığını görüyorsunuz. Biz nihayetinde seçimi kaybettik. Kazananlara hayırlı olsun. Kazanan Bursa olsun. Bu süre zarfında Bursa’ya güzel işler yapılsın. Ben bu şehrin sokaklarında dolaşmaya devam edeceğim. Herhangi bir beklenti içerisinde değilim. Biraz daha dinlenmeye ihtiyacım olduğunu düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.

‘GÜNCEL 7.1 MİLYAR BORCUMUZ VAR’

Aktaş konuşmasının devamında, bünyelerindeki personel durumundan bahsetti. Aktaş, “Onlarca tesis açılmasına rağmen personelimiz artmadı, azaldı. Güncel 7.1 milyar borcumuz var. 1.4 milyar vergi borcu. 900 milyon lira müteahhit borcu. 1.9 milyar iç borç. 85 milyon euro dış borç. Sadece Burulaş ile ilgili zararımız var. Ucuz ulaşım politikasıyla ilgili olduğunu ifade etmiştim. Belediye ayağından fonladığımız için zarar görünüyor” diyerek gerçekleştirdikleri projelerinde altını çizdi. Raylı sistemler adı altında yaptıkları hizmetleri anlatan Aktaş, Emek Şehir Hastanesi Metro hattının ilk etabının bittiğini, köprülü kavşaklar yaptıklarını, alternatif yeni yollar yaptıklarını, yol yenileme çalışmalarından bahsetti. 472 tane araç alımı yaptıklarını belirten Aktaş, para vererek ortak oldukları bir kuruluş olmadığını söyledi. Kentleşmeyle alakalı 4 tamamlanan kentsel dönüşümün, 5 tane de devam eden kentsel dönüşüm projesi olduğunu vurguladı. Kentsel dönüşümle ilgili kararlı bir tavır ortaya konması gerektiğinin altını çizen Aktaş, “Kentsel dönüşümle alakalı nasıl bir tavır ortaya konacağını merak ediyorum” dedi. Hanlar Bölgesi projesinden de bahseden Aktaş, “Hanlar Bölgesi’nin 2. etabı hazır. Umarım aynı kararlılıkla devam ettirilir. Bana atılan iftiraların yüzde birini bile haketmiyorken TIR hikayesi benim için enterasan bir hikaye olarak kalacak” diye konuştu.

‘TIRLARIMIZ BELEDİYE ÖNÜNDE DEĞİL, HER ŞEY RUTİN İLERLİYOR’

Projelerini sıralayan Aktaş, “1 Nisan 2004’te başladığım süreç 1 Nisan 2024’te sona erdi. Artık çok rahatım ve artık kendi işimi takip etmek durumundayım. Ben şehrin hafızasıyım. Şunun, bunun adamı olmadım. Birinin adamı olduysam Tayyip Erdoğan’ın adamı oldum. Beni o göreve getirdi. O aday gösterdi. Bu şehirde yaşayan bir birey olarak her şey çok daha iyi olsun isterim. Bu şehre yapılacak hizmetler benim içinde kıymetli. Algı belediyeciliği, yalanla dolanla, olmayanlarla bir şeyi ifade etmenin doğru olmadığını her zaman söyledim. Görev alacaklara kolaylıklar diliyorum. Yarın akşam itibarıyla görevimi sonlandırmış olacağım. Şehir adına doğru bilgi veren, eleştirse bile doğru yönde olanlar benim için her zaman çok kıymetliydi. Hakkım helal olsun. TIR’larımız Belediye önünde değil. Her şey rutin ilerliyor. Yarın Belediye Binasında helalleşme yapacağım” diyerek sözlerini sonlardı.