ABD Dışişleri Bakanlığı Üst Düzey Dış İlişkiler Görevlisi ve kariyer diplomatıyken Kasım 2022 tarihinde ABD İstanbul Başkonsolosluğuna atanan Julie A. Eadeh’i Bursa’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesine ve çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Toplam 556 üyesiyle Türkiye’nin en güçlü basın meslek örgütlerinden olan Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin, Bakanlar Kurulu kararıyla “kamu yararına dernek” statüsünde çalıştığını ifade eden Kolaylı, üyelere doğum, vefat ve evlilik yardımı yapıldığını, ayrıca üyelerin üniversitede öğrenim görev çocuklarına burs verildiğini kaydetti.

ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh’in ziyaretinde, Basın Kültür Sarayı’nın Bursa’ya kazandırılması sürecini de anlatan BGC Başkanı Nuri Kolaylı, “Bursa Gazeteciler Cemiyeti olarak 1997 yılında satın aldığımız arsayı kat karşılığı müteahhide vererek Basın Kültür Sarayı’nın yapımını sağladık. Basın Kültür Sarayı bünyesinde mülkiyeti Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ait olan Kültür Bakanlığı onaylı Bursa Basın Tarihi Müzesi, Nilüfer Sahnesi, Uğur Mumcu Etkinlik Salonu, BGC Merkezi, BGC Lokali, sergi salonları, Nilüfer Belediyesi’yle birlikte oluşturduğumuz Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi yer alıyor” dedi.

ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh’e Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na ilişkin de bilgi veren TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, bünyesinde 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler cemiyeti ve basın meslek kuruluşunu barındıran TGK’nın, Türkiye’nin en üst çatı basın meslek kuruluşu olduğunu kaydetti.

Ziyarette, diplomatlık kariyerinin büyük bölümünde gazetecilerle yakın çalışma olanağı bulduğunu söyleyen ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh, dünyanın en önemli ve en zor mesleklerinin ilk sırasında gazeteciliğin geldiğini ifade etti. Halka bilgi ulaştırmada gazetecilerin önemli bir görev üstlendiğini ve zor koşullarda görev yaptığını söyleyen Başkonsolos Julie A. Eadeh, “Gazetecilerin bütün dünyada büyük zorluklarla karşılaştığını ve zaman zaman baskı altında görev yapmak zorunda kaldığını biliyorum. Hem barış, hem de savaş ortamında gazetecilerin yaşadıklarına yakından tanık oldum. Savaşın en yoğun yaşandığı cephelere bile fedakarlıkla gittiğinizi biliyorum. Mesleğinize saygım sonsuz” dedi.

 

Ziyarette Bursa temaslarına ve Bursa izlenimlerine ilişkin de bilgi veren ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh, şunları söyledi;

“Bursa’ya ilk kez geliyorum. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa, tarihi ve kültürel zenginliği ile ön plana çıkıyor. Yemekleriniz, meyveleriniz, tarihi eserleriniz ve üretilen ürünler gerçekten benzersiz. Sanayi ve ticaret açısından da çok önemli bir şehir. Özellikle üretimde Türkiye’nin dinamosu olduğuna tanıklık ettim. Bursa’da 30, Marmara bölgesinde 1.000’e yakın faaliyet gösteren ABD şirketi var. Süreç içinde ABD-Türkiye ikili ilişkileri kolay olmasa da, her daim ilişkilerimizi ileriye taşımanın gayreti içindeyiz.”

Bursa’da kurulu firmalar ile ABD’li firmalar arasındaki ticaret hacminin arttırılması için çeşitli organizasyonlar yapılacağını da açıklayan ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh, önümüzdeki dönemde gerçekleşecek bu organizasyonların iki ülke arasındaki ticaret hacmine katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

Ziyarette Bursa Basın Tarihi Müzesi’ni, BGC Nilüfer Sahnesi’ni ve Akkılıç Kütüphanesi’ni de gezen ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh, Bursa Basının gücüne tanık olduğunu ifade ederek, yapılan çalışmalardan dolayı Nuri Kolaylı’yı kutladı ve insanların başarı hikayelerinin anlatıldığı bir kitap hediye etti. BGC Başkanı Nuri Kolaylı da, Bursa Basın Tarihi ile BGC yayınlarından birer örnek kitabı ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh’e armağan etti.

ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh’e ziyareti sırasında ABD İstanbul Başkonsolosluğu Basın Konsolosu Alison Brown eşlik ederken; BGC heyetinde Başkan Nuri Kolaylı’nın yanı sıra Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent, Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez ve Genel Sekreter Sinan Tunç ile BGC İdare Müdürü Sedef Işıkkent yer aldı.