Çölyak hastalığının, yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olduğuna dikkat çeken Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli proteinin neden olduğunu söyledi.

Çölyak hastalığının oluşumunda hem genetik yatkınlık, hem de çevresel faktörlerin önemli olduğunu belirten Dr. Yavuzyılmaz; “Çölyak’ın sıklıkla çocukluk çağı hastalığı olarak bilinmesine rağmen yaşamın her döneminde yeni tanı alan vakalar olabiliyor. Hastalık diyete tahılların eklenmesinden sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Hastalık semptomatik veya sessiz olabilir. Çok sinsi ilerleyen bu hastalığın tedavisi henüz bulunamadı. Fakat buna rağmen çölyak hastalarının ömür boyu özel bir perhiz uygulayarak kaliteli yaşamalarını sürdürmeleri mümkün” dedi.

Bu Belirtilere Dikkat

Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebileceğine dikkat çeken Dr. Yavuzyılmaz, “Çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama ile ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. İştahsızlık, ishal, kusma, gaz şikâyetleri, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, kas zayıflığı, kansızlık görülebilecek semptomlardan olabilir” şeklinde konuştu.

Halk sağlığının korunması açısından erken tanı, tedavi ve rehabilitasyonun önem taşıdığının altını çizen Dr. Yavuzyılmaz, “Hastalığın tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir. Çölyak hastaları,  buğday,  arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler. Ayrıca ilgili paydaşların tamamının işbirliği içerisinde olarak oluşabilecek hasta mağduriyetlerinin en aza indirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.